Bijstandsuitkering
Wanneer u een bijstandsuitkering aanvraagt, gaan wij samen met u aan de slag voor een oplossing die bij u past. Een bijstandsuitkering kan u tijdelijk helpen als u niet genoeg geld heeft om van te leven. Hieronder leest u waar u mee te maken krijgt, wat u van ons kunt verwachten en wat wij van u verwachten.
Aanvragen
Bijstand aanvragen kan via de website van Werk.nl. Hiervoor moet u in het bezit zijn van DigiD. Met DigiD kunt u inloggen bij diverse websites van de Nederlandse overheid. Als u nog geen DigiD heeft, dan kunt u een DigiD aanvragen via www.digid.nl.
Zo werkt het
Na ontvangst van uw aanvraag zorgt de gemeente voor de verdere afhandeling. Een consulent van de gemeente neemt binnen 5 werkdagen telefonisch contact met u op.
-
Als u een bijstandsuitkering krijgt, kunt u uw uitkeringsspecificaties, jaaropgave en recente stortingen digitaal bekijken in ‘Mijn Overzicht’. U ontvangt dus geen uitkeringsspecificatie per post.
‘Mijn Overzicht’ is een digitale service van Sociale Zaken Maastricht Heuvelland voor mensen met een uitkering. U vindt 'Mijn Overzicht' via de speciale knop rechtsboven op de homepage van deze website. Meer informatie.
-
U moet de Nederlandse taal goed kunnen begrijpen, spreken, lezen en schrijven.
-
Hebt u een bijstandsuitkering en geeft een vriend of familielid u af en toe geld om rekeningen te betalen? Of krijgt u wel eens een tas met boodschappen? Dan heet dit een gift.
- Sinds 2023 mag u giften krijgen tot 1.800 euro per kalenderjaar. Dat hoeft u niet te melden bij uw contactpersoon van Sociale Zaken.
- Zijn de giften in dat kalenderjaar samen meer waard dan 1.800 euro? Dan moet u dit wel melden.
- Krijgt u iets van de Voedselbank of de kledingbank? Dan telt dit niet mee als gift.
- Geld dat u verdient met werken, moet u wel melden.
Bel of mail met uw contactpersoon als u niet zeker weet wat u moet melden.
Voorbeeld 1: u krijgt minder dan 1.800 euro
U hebt aan het eind van de maand nog maar weinig geld over. Een familielid geeft u 1 keer 350 euro voor de huur. En u krijgt elke maand een tas met boodschappen ter waarde van 75 euro. Bij elkaar krijgt u dan in 1 jaar 1.250 euro aan giften. Dat hoeft u niet te melden bij uw contactpersoon. Het heeft geen gevolgen voor uw uitkering.
Voorbeeld 2: u krijgt meer dan 1.800 euro
Een familielid geeft u een jaar lang elke maand 200 euro. Na 9 maanden moet u dit melden bij uw contactpersoon. Want u krijgt in 1 jaar bij elkaar meer dan 1.800 euro. Is de gift nog nodig of niet? Daarvoor kijkt uw contactpersoon naar uw persoonlijke situatie en of u bijvoorbeeld schulden heeft. Is de gift niet nodig, dan heeft dat gevolgen voor uw uitkering. U krijgt dan 200 euro per maand minder.
-
- Het aantal personen in uw huishouden bepaalt de hoogte van uw uitkering. Als u met meer mensen in huis woont, kunt u de kosten voor levensonderhoud delen en is uw uitkering lager. Dit geldt niet voor inwonende kinderen tot 21 jaar, studenten en commerciële relaties (bijvoorbeeld huurders).
- Als u een bijstandsuitkering krijgt, heeft u een sollicitatieplicht (tot de AOW-leeftijd). U moet dus zo snel mogelijk weer werk proberen te vinden.
- U moet ook solliciteren naar banen die niet helemaal aansluiten bij uw opleiding en werkervaring. Misschien moet u een opleiding volgen of een tijd vrijwilligerswerk doen om uw kansen op de arbeidsmarkt te vergroten.
Bent u een alleenstaande ouder? Er wordt rekening mee gehouden dat u het werk moet combineren met de zorg voor uw kinderen. Meer informatie over kinderopvang.
-
De voorwaarden om een bijstandsuitkering te krijgen, zijn onder andere:
- U en uw eventuele partner hebben niet genoeg geld voor levensonderhoud.
- U bent 18 jaar of ouder.
- U woont in Gulpen-Wittem, Maastricht, Meerssen, Vaals of Valkenburg aan de Geul
- U heeft geen recht op een andere uitkering ter hoogte van de bijstandsnorm.
- U behoort niet tot een uitgesloten groep van personen, zoals gevangenen of vreemdelingen zonder verblijfsvergunning.
U heeft niet te veel eigen vermogen. Hoeveel dit is, hangt af van uw persoonlijke situatie.
Als u een bijstandsuitkering heeft, gelden de volgende voorwaarden:
- U schrijft zich in als werkzoekende.
- U neemt aangeboden werk aan.
- U schrijft zich op verzoek in bij een uitzendbureau.
- U levert op verzoek een tegenprestatie, bijvoorbeeld vrijwilligerswerk.
- U reist maximaal 3 uur per dag als dit nodig is om werk te krijgen.
- U doet er alles aan om kennis en vaardigheden te verkrijgen en te behouden.
- U verhuist als het niet mogelijk is om binnen 3 uur (per dag) reizen werk te vinden. U kunt dan ergens anders minimaal 1 jaar aan het werk. De beloning is minstens net zo hoog als de bijstand.
- U past uw kleding, persoonlijke verzorging of gedrag aan voor het krijgen van werk.
- U werkt mee aan de ondersteuning die de gemeente u oplegt of aanbiedt, gericht op arbeidsinschakeling.
-
Als er iets verandert, moet u dat melden. Bijvoorbeeld:
- U verblijft tijdelijk niet op uw woonadres, bijvoorbeeld vanwege vakantie of verblijf in ziekenhuis.
- U krijgt inkomsten anders dan uw uitkering.
- U heeft vermogen of inkomsten in het buitenland.
- U bent ziek.
- U gaat verhuizen.
- U gaat samenwonen.
-
Sociale Zaken Maastricht Heuvelland heeft na ontvangst van uw aanvraag 8 weken de tijd om een besluit te nemen. U ontvangt hierover een brief. Deze termijn kan eenmalig verlengd worden.
-
U kunt bezwaar maken binnen 6 weken na ontvangst van de beslissing. Als u het niet eens bent met de beslissing kunt u in hoger beroep gaan bij de rechtbank. Meer informatie over bezwaar maken.
-
Als u van plan bent om samen te gaan wonen, heeft dat o.a. gevolgen voor uw uitkering. Dat maakt het spannend om deze keuze te maken. In sommige gevallen is het mogelijk om eerst eens te kijken hoe het samenwonen bevalt. U gaat dan een tijdje op proef samenwonen en blijft uw eigen uitkering ontvangen.
Wilt u weten of dit voor u mogelijk is? Bespreek dit dan met uw contactpersoon.
-
Soms worden brieven van de gemeente aangetekend naar u verstuurd. Bent u niet thuis om een aangetekende brief in ontvangst te nemen? Dan krijgt u een melding per e-mail of in uw PostNL account.
- Zorg er dus voor dat uw gegevens bij PostNL up-to-date zijn. Log hiervoor in op de PostNL website of download de PostNL app.
- Controleer uw e-mail of de PostNL app regelmatig.
- Alleen als PostNL geen e-mailadres van u heeft, krijgt u nog een niet-thuisbriefje op de deurmat. U bent er zelf verantwoordelijk voor dat u uw aangetekende post op tijd ophaalt bij het PostNL-punt.