Hulp met verhuizen voor asielstatushouders

Bent u als vluchteling naar Nederland gekomen (asielmigrant)? En heeft u ná 31 december 2021 te horen gekregen dat u in Nederland mag blijven (verblijfsvergunning)? Dan bent u asielstatushouder en leest u op deze pagina welke hulp u krijgt met verhuizen.

Van het asielzoekerscentrum naar een eigen woning

Als u net in Nederland bent, woont u eerst in een asielzoekerscentrum (AZC). Mag u in Nederland blijven? Dan zoekt de gemeente de 1e woning voor u. VluchtelingenWerk helpt u uw leven op te bouwen in onze gemeente.

 • De gemeente zoekt een woning voor u. Bijvoorbeeld een appartement of een kamer. Heeft de gemeente een geschikte woning voor u gevonden? Dan krijgt u een uitnodiging om de woning te bekijken.

  Belangrijk om te weten: de gemeente kan u maar 1 keer een woning aanbieden. U moet de aangeboden woning accepteren. Als u later wilt verhuizen, moet u zelf een nieuwe woning zoeken. VluchtelingenWerk kan u hierbij helpen.

 • U bekijkt de woning met iemand van VluchtelingenWerk. U gaat ook het huurcontract tekenen. Dit is een document waarin staat dat u de woning huurt en hoeveel geld u elke maand voor de woning gaat betalen. Vaak staan er ook andere belangrijke afspraken in.

  Heeft u het huurcontract getekend? Vanaf dat moment heeft u een eigen woning.

 • Als u bij de woning bent geweest, heeft u al iemand van VluchtelingenWerk ontmoet.

  U krijgt nu ook een begeleider van VluchtelingenWerk. U leert uw begeleider kennen in een gesprek. De begeleider helpt u met al uw vragen over uw nieuwe leven in onze gemeente. Het doel is dat u zo snel mogelijk voor uzelf leert zorgen.

 • Als u het contract heeft getekend, moet u zich inschrijven bij de gemeente. Dat betekent dat u aan de gemeente laat weten dat u er woont, en op welk adres. Uw begeleider van VluchtelingenWerk helpt u hierbij. 

  Als de inschrijving is gelukt, bent u officieel inwoner van onze gemeente. Gefeliciteerd!

 • U krijgt geld om meubels en andere spullen te kopen voor in uw woning. Zoals een tafel, bed of gordijnen. Dit geld krijgt u als lening van Kredietbank Limburg. Dit betekent dat u het geld later moet terugbetalen aan de bank. U leest meer over leningen op de pagina Hulp met Geld.

Verder met ...

Terug naar ...