Brede intake voor gezinsmigranten

Bent u naar Nederland gekomen om bij uw partner of familielid te zijn (gezinsmigrant)? En heeft u ná 31 december 2021 te horen gekregen dat u in Nederland mag blijven (verblijfsvergunning)? Dan leest u op deze pagina hoe uw brede intake eruitziet.

Wat is een brede intake?

Gaat u inburgeren? Dan maakt u eerst kennis met de gemeente en de gemeente met u. Deze kennismaking noemen we de brede intake. U krijgt dan een contactpersoon bij de gemeente. Samen maken jullie een plan over uw inburgering. Zodat u kunt inburgeren op een manier die bij u past.

Goed om te weten: Uw contactpersoon helpt u na uw brede intake ook met uw inburgering.

 • Uw contactpersoon van de gemeente nodigt u uit voor een gesprek. U gaat kennismaken.

  In het gesprek vertelt u meer over uzelf, uw gezinssituatie, interesses en werkervaring. U bespreekt wat u kunt en wat u wilt. En of u ergens hulp bij nodig heeft. Uw contactpersoon vertelt u meer over wat u gaat doen tijdens uw inburgering.

  De brief met een uitnodiging voor het gesprek krijgt u via de post. Houd dus uw brievenbus in de gaten! Het is verplicht om naar de afspraken te gaan. In de brief staat een telefoonnummer dat u kunt bellen als u niet naar het gesprek kunt komen. Bel dan vóór u naar de afspraak gaat.

 • Uw contactpersoon maakt voor u een afspraak bij het Vista College. Hier maakt u een toets. Als u kiest om bij het Vista College taallessen te volgen, krijgt u ook een gesprek met een medewerker van het Vista college. De toets en het gesprek noemen we leerbaarheidstoets. Tijdens de toets maakt u verschillende opdrachten. Zoals een tekst lezen. U hoeft hiervoor niet te oefenen.

  De resultaten van de toets helpen u en ons om te bepalen op welk niveau u de Nederlandse taal kunt leren. En dus welke leerroute u gaat volgen. Het Vista College geeft u hierover advies. En stuurt het advies naar uw contactpersoon.

  Let op: U mag zelf beslissen op welke school u gaat inburgeren. Kijk voor de voorwaarden van de school op de website van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Gaat u inburgeren op een andere school dan Vista College? Laat uw contactpersoon weten welke school u kiest en wanneer de lessen beginnen. U moet ook het lesrooster naar uw contactpersoon sturen.

 • Uw contactpersoon nodigt u uit voor een gesprek. U bespreekt de resultaten van de leerbaarheidstoets en het advies van het Vista College.

  Nu maakt u, samen met uw contactpersoon, een plan over hoe u gaat inburgeren. U schrijft bijvoorbeeld op welk doel u wilt halen. En welke leerroute u gaat volgen. Dit plan heet Plan Inburgering en Participatie. We korten het af als PIP. Uw contactpersoon geeft aan DUO door dat u gaat starten met uw PIP. Zo kan DUO bepalen wanneer u klaar moet zijn met uw inburgering.

  De leerroutes

  Een leerroute duurt maximaal 3 jaar. Het doel van de leerroutes is dat u zo snel mogelijk de Nederlandse taal leert. En dat u kennis maakt met de Nederlandse samenleving. We bieden 4 verschillende leerroutes:

  1. B1-route
  2. B1 Entree-route
  3. Onderwijsroute
  4. Zelfredzaamheidsroute

  Welke leerroute u gaat volgen, staat in uw PIP. U leest meer over de leerroutes op de pagina Inburgering (voor gezinsmigranten).

 • U krijgt een brief van DUO. Daarin staat wanneer uw inburgering begint. En wanneer u klaar moet zijn. U heeft 3 jaar de tijd om uw inburgering te halen.

Verder met ...

Terug naar ...