9 december 2021 - Nieuws

Denk goed na over uw zorgverzekering!

Elk jaar krijgt u de kans om uw zorgverzekering aan te passen of over te stappen naar een andere verzekering. Dat moet vóór het einde van het jaar gebeuren. Het gaat dan op 1 januari van het volgende jaar in. Het einde van 2021 komt steeds dichterbij. Dat betekent dat dit het goede moment is om na te denken over uw zorgverzekering in 2022. Wij vertellen u er meer over.

Let hier goed op

Het is in Nederland verplicht om een zorgverzekering te hebben. Er zijn veel verschillende soorten om uit te kiezen. De bedragen per maand zijn verschillend. Het is belangrijk dat u goed kijkt welke zorgverzekering bij u past, om onverwachte kosten te voorkomen.

  • Als u alleen voor een basispakket kiest, zijn de kosten per maand lager. Maar let goed op! Het basispakket betekent dat u niet voor alles verzekerd bent. Als u iets gebeurt en u zorg moet krijgen die niet in die verzekering zit, zult u daar veel geld voor moeten betalen. Als u dus denkt dat u meer zorg nodig zult hebben dan binnen het basispakket valt, kunt u veel geld besparen om voor een aanvullend pakket te kiezen.
  • Een aanvullende zorgverzekering betekent dat u een keuze maakt over welke soorten zorg u nog meer wilt laten verzekeren. Daar betaalt u dan elke maand wat meer voor. Dat gaat om soorten zorg die nog niet vanzelf bij het basispakket zitten.

Voorbeeld: het Zuid-Limburgpakket

Bij Sociale Zaken Maastricht Heuvelland hebben we, samen met zorgverzekeraar VGZ, het Zuid-Limburg pakket samengesteld. Er zijn twee pakketten:

  1. Het Zuid-Limburg pakket Compact: dit is een kleiner en goedkoper pakket. Maar: u krijgt bijvoorbeeld maar 9 behandelingen bij de fysiotherapeut, €200,- voor cursussen om gezond te blijven en €250,- voor tandzorg. En er zijn nog meer verschillen, kijkt u maar eens op: https://www.vgz.nl/zorgverzekering/gemeenten/zuid-limburg. Als u dus denkt dat u meer nodig heeft, dan is het verstandig om voor het tweede pakket te kiezen.
  2. Het Zuid-Limburg pakket: dit is een groter pakket en kost dus meer geld per maand. Maar: er zitten bijvoorbeeld 20 behandelingen fysiotherapie bij, €400,- aan cursussen om gezond te blijven en €500,- voor tandzorg.

Controleer welke zorgverzekering het beste bij u past

Er zijn op het internet allerlei websites die u kunnen helpen om de beste zorgverzekering te kiezen. Kijk bijvoorbeeld eens op: www.zorgkiezer.nl. Ook vindt u veel gestelde vragen en antwoorden over zorgverzekeringen op de website van de Rijksoverheid.

Vraag hulp!

Als u zelf niet weet wat u het beste kunt kiezen, vraag dan iemand die u kan helpen. Een familielid, vriend of kennis. Of bijvoorbeeld uw buurman of buurvrouw. Ontvangt u hulp van Sociale Zaken Maastricht Heuvelland? Dan kunt u ook altijd contact opnemen met uw contactpersoon of bellen naar 14 043.

Als u een vraag heeft over de zorgverzekering zelf, neem dan contact op met de zorgaanbieder.