Mijn Overzicht

Financiële steun tijdens corona-crisis voor ondernemers en zelfstandigen

Publicatiedatum: 23-04-2020

Update 8 mei: de webpagina over de Tozo is bijgewerkt. U vindt hier nu ook alle actuele informatie voor grensondernemers en AOW’ers. We blijven deze pagina updaten. Houd deze dus in de gaten om op de hoogte te blijven van de laatste informatie.

Update 1 mei: De tijdelijke ondersteuning voor zelfstandige ondernemers gedurende de coronacrisis is vanaf tweede helft mei ook aan te vragen door grensondernemers. Het ministerie van Sociale Zekerheid en Werkgelegenheid heeft de regeling aangepast zodat ook deze doelgroep in aanmerking komt. Meer informatie over de regeling kunt u ook de brief aan de gemeenteraad nalezen. Houd deze website in de gaten voor meer informatie.

Update 23 april: Waarschuwing Tozo-aanvragen tussenpersonen
Let op: Op dit moment zijn er bedrijven actief die ondernemers hulp bieden bij het aanvragen van de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo). Deze hulp is doorgaans niet kosteloos en mogelijk niet zonder financiële gevolgen. U hoeft als ondernemer ook geen extra kosten te maken. Wij helpen u graag bij uw aanvraag. Daarvoor kunt u mailen naar noodmaatregelondernemers@maastricht.nl.

Update 22 april: er zijn in Maastricht diverse organisaties die u verder kunnen helpen aan advies en informatie over ondernemen tijdens corona in het algemeen. Zie de infographic voor meer informatie

Update 17 april: Informatie voor ondernemen in de grensstreek vindt u op de website van het Grensinfopunt. Momenteel vallen ondernemers die een bedrijf in de gemeente Maastricht hebben en in België of Duitsland wonen tussen wal en schip bij de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo). Dit probleem hebben wij aangekaart bij het ministerie. Op 10 april heeft staatssecretaris Van Ark toegezegd dat de Tozo beschikbaar komt voor ondernemers over de grens. Houd deze pagina in de gaten voor actuele informatie.

Update 16 april: Wanneer u een lening als aanvulling op uw bedrijfskapitaal heeft aangevraagd op basis van deze regeling, dan beoordelen onze medewerkers uw aanvraag als deze helemaal compleet is en er geen bijzonderheden zijn. Wij proberen binnen 4 weken een beslissing te nemen, maar gezien het groot aantal aanvragen kan het zijn dat het langer duurt. We hebben hier maximaal 8 weken de tijd voor.

Update 1 april: Het kabinet heeft ook een noodfonds beschikbaar gesteld voor ondernemers die zijn getroffen door de overheidsmaatregelen om de corona-crisis te bestrijden en die hun omzet geheel of grotendeels zien verdwijnen. Zij kunnen aanspraak maken op een bedrag van € 4000,-. Dit noodfonds kunt u aanvragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Update 31 maart: De Rijksoverheid heeft een overzicht gemaakt van alle vragen over de financiële regelingen. Bekijk dit overzicht.

Update 26 maart: Veel gestelde vragen van ondernemers en zzp’ers kunt u hier terugvinden. Scroll naar beneden op die pagina.


Het kabinet heeft dinsdag 17 maart besloten om vanwege het coronavirus uitzonderlijke economische maatregelen te nemen. Een van de maatregelen is tijdelijke financiële steun voor ondernemers en zelfstandigen zodat zij hun bedrijf kunnen voortzetten. Deze financiële regeling is sinds maandag 23 maart beschikbaar en kunt u hier aanvragen met DigiD. 

De steun geldt voor ondernemers en zelfstandigen die financieel in de problemen komen door de corona-crisis en woonachtig zijn in de gemeenten Beek, Brunssum, Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem, Landgraaf, Maastricht, Meerssen, (voormalig) Nuth, (voormalig) Onderbanken, Simpelveld, Sittard-Geleen, Stein, Vaals, Valkenburg aan de Geul en Voerendaal. Het is mogelijk om een voorschot te ontvangen. Uw bedrijf moet wel aantoonbaar financiële schade lijden onder de corona-crisis.

Aanvullende informatie

Via bovenstaande link leest u welke voorwaarden gelden en hoe uw aanvraag wordt afgehandeld. Aanvragen kan digitaal via DigiD. Heeft u aanvullende vragen over de tijdelijke steun, bel dan naar 043 350 60 46. Dit kan van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur. Vanwege de drukte kan het gebeuren dat u langer moet wachten.

Advies door derden

Bij andere vragen over het coronavirus kunnen bedrijven kijken op Rijksoverheid.nl/coronavirus of op het RIVM. Of ga naar de website van de Kamer van Koophandel. Staat het antwoord op uw vraag er niet bij? Bel dan het adviesteam via 0800 - 2117. De Kamer van Koophandel heeft het Coronaloket voor ondernemers geopend. Dit loket is bedoeld voor vragen over de gevolgen van het coronavirus voor bedrijven en ondernemers. Het loket is ook te bereiken via 0800 2117.

Noodfonds aanvragen via Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Het kabinet heeft ook een noodfonds beschikbaar gesteld voor ondernemers die zijn getroffen door de overheidsmaatregelen om de corona-crisis te bestrijden en die hun omzet geheel of grotendeels zien verdwijnen. Zij kunnen aanspraak maken op een bedrag van € 4000,-. Dit noodfonds kunt u aanvragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Houd er rekening mee dat er veel aanvragen plaatsvinden op hun website en zij daardoor beperkt bereikbaar zijn.