Mijn Overzicht

Financiële steun tijdens corona-crisis voor ondernemers en zelfstandigen

Publicatiedatum: 23-03-2020

Update 1 april: Het kabinet heeft ook een noodfonds beschikbaar gesteld voor ondernemers die zijn getroffen door de overheidsmaatregelen om de corona-crisis te bestrijden en die hun omzet geheel of grotendeels zien verdwijnen. Zij kunnen aanspraak maken op een bedrag van € 4000,-. Dit noodfonds kunt u aanvragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Houd er rekening mee dat er veel aanvragen plaatsvinden op hun website en zij daardoor beperkt bereikbaar zijn.

Update 31 maart: De Rijksoverheid heeft een overzicht gemaakt van alle vragen over de financiële regelingen. Bekijk dit overzicht.

Update 26 maart: Veel gestelde vragen van ondernemers en zzp’ers kunt u hier terugvinden. Scroll naar beneden op die pagina.

Update 2 van 25 maart: Er is een enorme run op het aanvragen van financiële steun voor ondernemers en zzp’ers. Begrijpelijk, want in deze onzekere periode snappen we dat u als ondernemer het hoofd boven water wilt houden. Het is echter zo druk op onze website dat mensen hinder ondervinden bij het aanvragen. Wij doen er alles aan om de technische problemen op te lossen en u zo snel mogelijk te helpen. Wij hebben alle zeilen bijgezet, maar vragen u bij hinder het op een later moment nogmaals te proberen.

Sinds afgelopen maandag 18:00 uur hebben wij 1060 aanvragen ontvangen en in een week tijd meer dan 1000 telefoontjes en 1432 mailtjes beantwoord over de regeling. Telefonisch via 043 350 60 46 is het nog steeds erg druk. Komt u er niet doorheen? Probeer het later nog een keer. We blijven er alles aan doen en werken met extra collega’s om iedereen snel van dienst te zijn. Maar vragen ook uw begrip om ook anderen de aandacht te kunnen geven die iedereen verdient. De regeling kan met terugwerkende kracht in gang worden gezet, dus wees niet bang dat u te laat aan de beurt bent.

Voorschot
Heeft u acuut financiële nood door de corona-crisis om bijvoorbeeld boodschappen te kunnen betalen, dan kunt u dit aangeven in het aanvraagformulier. In dat geval kunt u snel een voorschot ontvangen.

Voorwaarden
Wij ontvangen vragen van mensen over het aantal werkuren waaraan moet worden voldaan. Ook zijn er ondernemers die in België wonen en in Nederland hun bedrijf uitvoeren. Die vallen vooralsnog tussen wal en schip. Wij vinden dit heel vervelend en begrijpen uw zorgen en hebben dit aangekaart bij het ministerie die de voorwaarden voor de regeling bepaalt. We wachten af wat er mogelijk is aan eventueel maatwerk. Houd onze website in de gaten voor actuele informatie.

Update 1 van 25 maart: De financiële steun kan alleen aangevraagd worden met DigiD. Heeft u (nog) geen DigiD? Vraag deze dan aan op www.digid.nl. Hier leest u ook meer informatie over hoe DigiD werkt.


Het kabinet heeft dinsdag 17 maart besloten om vanwege het coronavirus uitzonderlijke economische maatregelen te nemen. Een van de maatregelen is tijdelijke financiële steun voor ondernemers en zelfstandigen zodat zij hun bedrijf kunnen voortzetten. Deze financiële regeling is sinds maandag 23 maart beschikbaar en kunt u hier aanvragen met DigiD. 

De steun geldt voor ondernemers en zelfstandigen die financieel in de problemen komen door de corona-crisis en woonachtig zijn in de gemeenten Beek, Brunssum, Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem, Landgraaf, Maastricht, Meerssen, (voormalig) Nuth, (voormalig) Onderbanken, Simpelveld, Sittard-Geleen, Stein, Vaals, Valkenburg aan de Geul en Voerendaal. Het is mogelijk om een voorschot te ontvangen. Uw bedrijf moet wel aantoonbaar financiële schade lijden onder de corona-crisis.

Aanvullende informatie

Via bovenstaande link leest u welke voorwaarden gelden en hoe uw aanvraag wordt afgehandeld. Aanvragen kan digitaal via DigiD. Heeft u aanvullende vragen over de tijdelijke steun, bel dan naar 043 350 60 46. Dit kan van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur. Vanwege de drukte kan het gebeuren dat u langer moet wachten.

Advies door derden

Bij andere vragen over het coronavirus kunnen bedrijven kijken op Rijksoverheid.nl/coronavirus of op het RIVM. Of ga naar de website van de Kamer van Koophandel. Staat het antwoord op uw vraag er niet bij? Bel dan het adviesteam via 0800 - 2117. De Kamer van Koophandel heeft het Coronaloket voor ondernemers geopend. Dit loket is bedoeld voor vragen over de gevolgen van het coronavirus voor bedrijven en ondernemers. Het loket is ook te bereiken via 0800 2117.

Noodfonds aanvragen via Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Het kabinet heeft ook een noodfonds beschikbaar gesteld voor ondernemers die zijn getroffen door de overheidsmaatregelen om de corona-crisis te bestrijden en die hun omzet geheel of grotendeels zien verdwijnen. Zij kunnen aanspraak maken op een bedrag van € 4000,-. Dit noodfonds kunt u aanvragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Houd er rekening mee dat er veel aanvragen plaatsvinden op hun website en zij daardoor beperkt bereikbaar zijn.