Mijn Overzicht

Op pad in de stad: het VBV-team

Publicatiedatum: 18-10-2019

Soms is het lastig om alle rekeningen te betalen. Een betalingsachterstand kan oplopen tot een schuld. De gemeente Maastricht wil geldproblemen bij inwoners voorkomen. Daarom is er het VBV-team: team Vroegsignalering Betalingsachterstanden Vaste lasten. Vaste lasten zijn kosten die elke maand terugkomen voor bijvoorbeeld huur, energie, zorgverzekering of watermaatschappij.

Gratis ondersteuning

Wanneer men hiervoor open staat, komt een medewerker van het VBV-team langs voor een gesprek. Samen wordt gekeken naar wat nodig is om de geldzaken weer op orde te krijgen. Bijvoorbeeld door hulp bij de administratie, het afspreken van een betalingsregeling of het zoeken naar mogelijkheden voor meer inkomsten en minder uitgaven. Zo blijft de situatie te overzien en worden betalingsproblemen niet groter. De hulp kost niets en is helemaal vrijwillig.

Succesvolle aanpak

Ook andere steden werken met een team dat op pad gaat om inwoners met dit soort betalingsachterstanden te helpen. In Nijmegen en Arnhem bijvoorbeeld. Daar werkt deze aanpak goed. Staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid moedigt gemeenten aan om met vroegsignalering aan de slag te gaan. In Maastricht gebeurt dit vanuit de gemeentelijke aanpak rond schuldhulpverlening. Het VBV-team gaat een jaar op pad. Dan kijkt de gemeente wat de ervaringen zijn en wat er beter of anders kan.