Mijn Overzicht

Themachat CJG043: Hoe doe je het goed voor je kind na een scheiding?

Publicatiedatum: 04-09-2018

In het kader van de landelijke Week van de Echtscheiding organiseert het CJG043 op dinsdag 11 september speciaal voor ouders in de regio 043 in samenwerking met Yvoor een Themachat ‘Hoe doe ik het goed voor mijn kind na een echtscheiding?’. Yvoor is een Stichting die zich met name richt op ondersteuning van kinderen, jongeren, ouders en gezinnen die te maken hebben (gehad) met een (complexe) scheiding.

Jaarlijks krijgen zo’n 30.000 kinderen te horen dat hun ouders gaan scheiden. Een gebeurtenis die vaak veel impact heeft op kinderen. De overgang van een ‘traditioneel’ gezin naar twee éénoudergezinnen is een verlieservaring. En daar komt een stuk rouw bij kijken. Maar dat is geen vastomlijnd proces met fases die je in een vaste volgorde doorloopt. Dat gaat kriskras door elkaar. Als een soort achtbaan waarin je alle gevoelens door elkaar kunt voelen en flink op en neer wordt geslingerd. Van boosheid naar verdriet, naar misschien soms ook opluchting en weer terug… ‘Hoe doe ik het goed voor mijn kind?’ is een veelgestelde vraag van ouders na een scheiding. Een aantal tips van CJG043 in samenwerking met Stichting Yvoor.

Tip 1: Wees duidelijk
Voor de verwerking is het belangrijk dat de boodschap die kinderen krijgen over dat hun ouders gaan scheiden heel duidelijk is. Anders kunnen ze zich verantwoordelijk voelen om ouders weer bij elkaar te brengen. Of ze gaan de ‘schuld’ bij zichzelf zoeken. Benoem je de vele ruzies als aanleiding, kan er op het moment dat er minder ruzie is direct weer ‘hoop’ ontstaan bij het kind dat het toch nog goed komt. Of het kind gaat zich ‘heel lief’ gedragen om ruzies te voorkomen.

Beter om op het niveau van het kind uit te leggen dat de liefde tussen jullie als ouders definitief over is. Dat dit niets met het kind te maken heeft en ook zonder daarbij een van de ouders als schuldige aan te wijzen. Probeer in dat kader als ouders samen tot een verhaal te komen waar jullie beide achter kunnen staan. Ook al is er bijvoorbeeld een ander in het spel en voelt het wel heel duidelijk alsof die ouder de schuldige is. En het allerbelangrijkste: maak je kind heel duidelijk dat jullie allebei onverminderd van jullie kind blijven houden. Ook als jullie niet meer samen in huis wonen!

Tip 2: Stop de strijd
Kinderen zijn enorm veerkrachtig. Ze kunnen herstellen van een scheiding. En vaak zie je ook dat dit vrij snel gebeurt zodra de ouders een nieuwe vorm vinden die haalbaar is. Als de strijd afneemt. Dat is cruciaal voor kinderen. En ook vaak hun grootste wens; dat ouders stoppen met ruziemaken. Kinderen vinden dat doorgaans nog belangrijker dan dat ouders weer bij elkaar komen.

Tip 3: Stel je verwachtingen bij
In onze maatschappij bestaan enorm hoge normen van hoe je als ‘goede’ ouders zou moeten handelen na een scheiding. Hierbij bestaat het beeld dat je je eigen emoties als het ware maar even in de koelkast moet zetten. Terwijl een scheiding ook voor ouders vaak een traumatische gebeurtenis is, die nu eenmaal gepaard gaat met allerlei emoties. Stel de verwachtingen die je als ouder van jezelf hebt in een scheidingsproces dus bij!  

Als iets in een bepaalde fase nog te moeilijk is, is het te moeilijk. Doe alleen wat op dat moment kan. En bespreek dat ook zo met de kinderen. Lukt het nog niet om samen rond de tafel te gaan zitten met je ex om af te stemmen over de kinderen? Of vind je het lastig om je kind bij de breng- en haalmomenten tot aan de deur te brengen? Zoek een alternatief wat wél werkt voor jullie. De rest komt later wel!

Tip 4: Verschillen mogen er zijn
Probeer discussies met je ex-partner over verschillen in beide opvoedstijlen te voorkomen. Kinderen kunnen er namelijk prima mee omgaan wanneer bij papa andere regels gelden dan bij mama. Zolang het maar duidelijk is en er geen strijd over gevoerd wordt. Dat is en blijft het allerbelangrijkste voor kinderen.