Mijn Overzicht

Op je zestigste weer aan de slag!

Publicatiedatum: 19-03-2018

Het project 45+ @ Work van Sociale Zaken Maastricht Heuvelland ondersteunt mensen van 45 jaar of ouder op weg naar een passende baan of vrijwilligerswerk. Deelnemer Ron Skomorowski vertelt zijn verhaal.

 “Je hebt mensen nodig die in je geloven, je stimuleren en hun netwerken kunnen gebruiken ten gunste van jou. Soms vind je deze mensen op niet-vermoede plaatsen, in mijn geval de afdeling Sociale Zaken.”

Eigen kracht

“Als je tegen de zestig aanloopt, zonder werk komt te zitten maar toch de drive hebt om weer aan de slag te gaan, red je dit in de meeste gevallen waarschijnlijk niet op eigen kracht. Hoe sterk deze ook mag zijn. Eigen kracht, die keer op keer een deuk krijgt, bij elke afwijzing, bij elke referentie naar je leeftijd. Je eigen netwerk kan je ondersteunen maar heeft niet de mogelijkheden om je een baan te bezorgen. Je hebt mensen nodig die in je geloven, je stimuleren en hun netwerken kunnen gebruiken ten gunste van jou. Soms vind je deze mensen op niet-vermoede plaatsen, in mijn geval de afdeling Sociale Zaken. Laat mijn verhaal een praktisch voorbeeld zijn.”

Het begin

“Laat ik beginnen bij het begin. Na 30 jaar fulltime werkzaam te zijn geweest als docent in het middelbaar onderwijs kreeg ik een burn-out. Ik ben toen met een vaststellingovereenkomst op straat komen te staan. Naast mijn WW-uitkering heb ik een masterstudie gevolgd. Echter kwam na drie jaar aan beide een einde. Hierna belandde ik in de bijstand, want ondanks een goede studieachtergrond en veel ervaring op diverse gebieden was ik te duur, of had ik net niet de juiste opleiding. Mijn eerste toegewezen consulent had me, terecht denk ik, ingedeeld in een ‘light’ regiem. Ik kon 150 - 200 sollicitaties overleggen, was mantelzorger en deed twee dagen per week vrijwilligerswerk bij Mondriaan. Volgens hem was het goed zo, ook gezien mijn leeftijd.”

“Mensen die niet alleen potentie in mij zagen maar zich ook veel moeite doen om mij aan het werk te krijgen.”

Project 45+

“Op mijn vraag of er niet een speciaal programma was voor oudere werklozen, werd ik doorverwezen naar het Project 45+. Daar kreeg mijn treintje nieuwe brandstof en begon te lopen. Een sollicitatiecursus, intensieve begeleiding, verbinding met Podium24 en, waarschijnlijk het allerbelangrijkste, mensen die niet alleen potentie in mij zagen maar zich ook veel moeite doen om mij aan het werk te krijgen. In de gesprekken met Anita Bessems en Lon Vliegen werd me duidelijk dat ze van plan waren om een individuele weg met mij te bewandelen en dat ze het volste vertrouwen in mij hadden dat ik hun verwachtingen in een arbeidssituatie zou waarmaken.”

Vervolgaanpak

“Wat vervolgens in gang werd gezet, speelde zich gedeeltelijk buiten mijn gezichtsveld af. Vooral gesprekken met potentiële werkgevers en in een latere fase de contractonderhandelingen. De uitvloeisels van deze gesprekken, in concreto sollicitatiegesprekken, waren wel heel helder. Zo ver was ik zelf de afgelopen vier jaar nog niet gekomen!”

Studie Social Work

“Ik denk dat ik de verwachtingen tijdens de sollicitatiegesprekken heb waargemaakt, alleen was er een probleempje. Deze keer niet mijn leeftijd, maar mijn opleiding; het feit dat ik niet in het BIG-register kon worden opgenomen. De oplossing: Social Work gaan studeren. Dit kon ik echter niet financieren met een bijstandsuitkering. Mijn verzoek aan de gemeente om me hierin te faciliteren werd in eerste instantie afgewezen. Gelukkig lieten Anita en Lon het hier niet bij zitten en na een serie van intensieve gesprekken werd mij een scholingstraject toegewezen. Heel veel dank hiervoor! Als sluitstuk moesten er contractbesprekingen komen met als resultaat dat ik een groeibaan kreeg aangeboden bij Levanto jongeren.”

“Een individuele weg, een investering en mensen die voor je willen gaan; Sociale Zaken Maastricht Heuvelland, daar kun je de mooiste resultaten mee bereiken!”

Aan de slag

“Ik werk nu al twee maanden bij het RIBW in Geleen. Mijn proeftijd is zeer voortvarend verlopen, ik voel me helemaal op mijn plek en heb de vaste overtuiging dat deze groeibaan leidt tot een vaste aanstelling met bijbehorende salariëring. De investering die de gemeente gedaan heeft, verdienen ze makkelijk terug omdat ik geen uitkering meer ontvang. Ik ben ervan overtuigd dat zonder de hulp en empowerment van zowel Anita als Lon, en natuurlijk ook van Jeroen Busselman, ik nu nog steeds werkeloos zou zijn.

Een individuele weg, een investering en mensen die voor je willen gaan; Sociale Zaken Maastricht Heuvelland, daar kun je de mooiste resultaten mee bereiken!”

Ron Skomorowski

Update 20-3-2018: Onlangs is de evaluatie geweest omdat de groeibaan is afgelopen per 1 april 2018. Ron heeft nu een contract gekregen per 1-4-2018 tot 1-11-2018.