Mijn Overzicht

Interview Nicole Ramakers - De Ketel

Publicatiedatum: 11-07-2017

Aan de slag! Van vrijwilliger naar coördinator

In Meerssen is sinds december 2013 De Ketel gevestigd; een sociaal buurtcentrum met als doel om mensen uit hun sociaal isolement te halen. Nicole Ramakers is hier vanaf het eerste uur bij betrokken. Begonnen als vrijwilliger met een bijstandsuitkering, nu heeft zij een baan als coördinator.

Ontstaan

Buurtnetwerk Meerssen wilde een aantal jaren geleden graag een platform waar mensen uit de buurt samen kunnen komen. Wonen Meerssen heeft hiervoor een pand aan de Pastoor Dominicus Hexstraat ter beschikking gesteld. De gemeente Meerssen heeft deze taak vervolgens, samen met Ed Kemmerling (projectmaker/directeur van Stichting De Gouwe in Maastricht), opgepakt. Nicole, een alleenstaande moeder, zat toen in de bijstand. Door persoonlijke omstandigheden kon ze niet direct betaald werk uitvoeren. De Ketel was toen in de opstartfase en zocht vrijwilligers. Consulent Silvia Quaedackers van Sociale Zaken heeft ervoor gezorgd dat Nicole een werkplek kreeg bij De Ketel. Deze werkzaamheden waren wel haalbaar voor Nicole.

“Het is geweldig om te zien hoe blij mensen worden als ze bij De Ketel langskomen!”

Sociale aspect

Inmiddels is De Ketel een sociaal buurtcentrum geworden waar het draait om het sociale aspect. Het succes is tot stand gekomen door Woonvorm Radar Meerssen, medewerkers van Trajekt, vrijwilligers uit de omgeving en vrijwilligers van Sociale Zaken Maastricht Heuvelland. Maar Nicole is zelf ook het succes. “Het is geweldig om te zien hoe blij mensen worden als ze bij De Ketel langskomen. Laatst was hier een jongen die door andere bezoekers gestimuleerd is om ook activiteiten bij te wonen. In eerste instantie had hij daar geen zin in. Uiteindelijk is hij toch een keer meegegaan en sindsdien is hij altijd van de partij. Dat geeft mij veel voldoening. Weer iemand uit het isolement geholpen! Het maakt niet uit of je wel of geen beperking hebt. Iedereen is van harte welkom!” Bij De Ketel zijn alle gemeenschappen bij elkaar samengepakt. Dit heeft goed uitgepakt.

Het aantal activiteiten dat bij De Ketel georganiseerd wordt, groeit nog altijd. “We zijn klein begonnen en gestart met vier activiteiten, zoals samen eten, vlaai bakken, jam maken en samen zingen. Sommige activiteiten zijn wekelijks, andere zijn één keer maand of één keer in de twee weken.” Het aantal groeit gestaag. “Ondertussen zijn er circa 20 activiteiten per maand, zoals bloemschikken, vluchtelingenwerk en kienen. Periodiek is er ook Nederlandse les voor anderstaligen en trombosedienst. Dit is meer een extra service voor de mensen.”

“Dankzij de groeibanen ben ik met een grote groep mensen in contact gekomen. Daardoor heb ik een goed netwerk gecreëerd.”

Afgelegde traject

Vanuit de bijstand heeft Nicole drie groeibanen gehad via Phoenix (nu Podium24). Dit is een organisatie die werklozen helpt met het zoeken van een baan. Daarin werkt Podium24 nauw samen met werkgevers. “Dankzij de groeibanen ben ik met een grote groep mensen in contact gekomen. Daardoor heb ik een goed netwerk gecreëerd.” Vanuit Sociale Zaken heeft Nicole veel begeleiding gehad: “Als ik iemand dankbaar mag zijn, dan is dat Silvia. Zij heeft mij intensief begeleid en ervoor gezorgd dat ik hier aan de slag kon. Zonder haar was ik hier nooit terecht gekomen! Als ik ergens mee zat, kon ik altijd terecht bij haar, ongeacht het onderwerp.” Silva voegt toe: “Mensen als Ed Kemmerling, Rik van Dijk (medewerker gemeente Meerssen) en Saskia Coenders (consulent Sociale Zaken) hebben haar ook een steuntje in de rug gegeven. Ze zijn standvastig geweest en gaven aan dat er iemand moest zijn die de leiding neemt bij De Ketel. Nicole is hier uitermate geschikt voor. Ze is een actieve vrouw die graag wil werken.”

"Ik heb in mezelf geïnvesteerd en dat heeft zich terugbetaald."

Totale aanpak

Nicole geeft aan dat ze de totale aanpak van Sociale Zaken als erg prettig heeft ervaren. “Het is geven en nemen. Een wisselwerking. Als jij iets voor hen doet, dan krijg je er op een gegeven moment ook iets voor terug. Ik heb in mezelf geïnvesteerd en dat heeft zich terugbetaald. Ik denk dat het belangrijk is dat je laat zien dat je er iets voor wilt doen.” Silvia vult aan: “Haar motivatie en gedrevenheid heeft ervoor gezorgd dat Sociale Zaken haar bij De Ketel geplaatst heeft. Ze verdient het!”

De toekomst

De toekomst ziet er rooskleurig uit voor Nicole. “Ik moest van heel ver komen. Nu ben ik weer langzaam bezig met omhoog te kruipen. Ik blijf bijleren, mezelf ontwikkelen en bouw werkervaring op. Het geeft ontzettend veel voldoening dat ik mensen kan helpen. Ik had op geen betere plek terecht kunnen komen. Ik hoop dat ik hier nog lang mag blijven werken.”