Tegemoetkoming Maatschappelijke Participatie, deelname sociale en culturele activiteiten: Jeugdsportfonds

Terug naar het overzicht

​Om een goede gezondheid te behouden is het gewenst tenminste vijf dagen per week 30 minuten matig intensieve lichaamsbeweging te hebben. Dat kan fietsen of wandelen zijn, maar huishoudelijke klusjes en traplopen tellen net zo goed mee. Voor kinderen geldt zelfs dat zij 60 minuten per dag matig intensief moeten bewegen voor een gezonde leefstijl. En hoewel de meeste kinderen van nature veel bewegen, neemt de bewegingsarmoede onder het jongste deel van de bevolking toe. De (negatieve) gevolgen zijn groot en zeker niet te onderschatten: steeds minder kinderen zijn lid van een sportvereniging, meer kinderen krijgen te maken met overgewicht en het aantal diabetespatiëntjes blijft stijgen.

Een ontwikkeling waar Sociale Zaken Maastricht Heuvelland graag iets tegen doet. Want naast het feit dat sporten heel gezond is, is het ook een heel belangrijk onderdeel van de sociale ontwikkeling en weerbaarheid van onze jeugd. En sporten is natuurlijk ook heel erg leuk om te doen.

Hoe werkt het?

De basis voor veel keuzes en gedragspatronen wordt in de jeugd gelegd. Als we onze jeugd laten kennismaken met de plezierbeleving van sport kunnen zij daar dus de rest van hun leven plezier van hebben. Maar wat als je wel wilt sporten, maar de contributie niet kan betalen?

Dan is er het Jeugdsportfonds. Het Jeugdsportfonds is een fonds dat kinderen laat sporten, voor wie dat anders financieel niet haalbaar is. De gemeenten staan helemaal achter deze gedachte en zijn om deze reden gaan samenwerken met het Jeugdsportfonds.

Bewegen voor de jeugd in gemeente Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem, Maastricht, Meerssen, Vaals en Valkenburg aan de Geul

Kinderen die wonen in bovenstaande gemeenten, die tussen de 4 en 21 jaar zijn, en wiens ouders of verzorgers de contributie niet kunnen betalen, kunnen in aanmerking komen voor een bijdrage vanuit het Jeugdsportfonds. Deze bijdrage is maximaal € 225,- per kind per jaar en wordt gebruikt om de contributie en benodigde sportattributen te betalen.

Het geld wordt direct overgemaakt naar de sportvereniging of sportwinkel. 

Wat moet ik doen?

De aanvraag voor de bijdrage wordt gedaan door de intermediair (tussenpersoon) die werkt in de omgeving van het kind. Dit kan bijvoorbeeld een docent zijn, medewerker gemeente, medewerker schuldhulpverlening, Bureau Jeugdzorg, etc. 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Kim Wijnants, consulent Jeugdsportfonds Limburg kim.wijnants@jeugdsportfonds.nl of kijk op www.jeugdsportfonds.nl.